Skip navigation

Hvordan transformere et treff til vennskap?

Siste oppdatering januar 7, 2016

Si hei til naboen, snakk om regn og sol med butikkmedarbeidere eller utveksle banaliteter med en forhandler: det er en god start, men det er ikke nok for å opprette vennskap. I begynnelsen dreier det seg om banaliteter. Etter noen uker snakker man om hva man har gjort i helga. Etter noen måneder inviterer man hverandre ut på en kaffe eller grilling: det er øyeblikket da relasjonen blir vennskapelig, dagen hvor den andre inviterer deg til å penetrere sin intime sfære. Alt skjer gradvis og i rekkefølge. I motsetning til kjærlighetsforhold som næres av lidenskap i begynnelsen, utvikles vennskapelige forhold i nivåer: fra bekjentskap til kompis, kompis til god venn, fra god venn til den vennen man vil være foruten.

Venner er folk man ofte treffer

Det er ikke nødvendig å gjøre en stor kommunikasjonsinnsats med hyggelige mennesker hvis du kun skal gi dem råd om valg av tøymykner. Hvis du ikke har for vane å treffe folk under vanlige omstendigheter, vil en vennskapelig relasjon gis mange sjanser til å fødes, men det krever tid og kontinuitet.

Vennskap konstrueres over tid. Folk bygger relasjoner ved å møtes regelmessig. Vennskap har behov for vaner og kontinuerlige samtaleemner. Å bli venner krever tid og ingenting kan fremskynde utviklingen av dette uten anledninger til å møtes.

Venner er folk man deler felles interesser med

Essensen i et vennskap er treff mellom personer som deltar i felles interesser. Dette kan være fritidsaktiviteter (maling, kunst, matlaging), sport, musikk, politiske ideer eller rett og slett å stelle i stand fest. Det er derfor det viktigste rådet gitt til single med få sosiale relasjoner å delta i temabaserte aktiviteter. Bli med i en klubb, forening, idrettslag, gjør frivillig arbeid: det nytter! Hvorfor? Fordi å delta på felles interesser beriker relasjonen, det gir den en fremtid og en uendelig mengde samtaleemner. En relasjon som starter på en idrettsbane har for eksempel større sjanse for å bli vennskapelig enn utveksling av smil med bakeren…

Venner er folk man deler viktige opplevelser med

Interesser tillater deg å ha fellestrekk med andre mennesker, men hvordan transformere denne skjøre relasjonen til et solid vennskap? Svaret er: skape opplevelser, og dermed minner. Et vennskap næres av minner og berikes i løpet av årene. Det er også grunnen til at mange vennskap dannes på universitetet hvor man er klare for vennskapelige relasjoner, da det blir vanskeligere etterpå.

For å skape en opplevelse, finnes det mange situasjoner: ha fest (drikke sammen, gjøre ingenting), bedrive sport (tape sammen, det fungerer også!) eller gå gjennom vanskelige prøvelser (en kollega som skiller seg og som du støtter osv). Relasjonen har behov for å utvikle seg for å bli til vennskap. Den må næres, dyrkes og gis nødvendige muligheter til utvikling.
For å gjøre dette kan du prøve å besøke dine bekjente så ofte som mulig og spå konteksten som lar deg komme nærmere: foreslå å ta en øl, bedrive sport (det er mye lettere å motivere seg sammen med andre), ta en piknik i stedet for å gå i kantinen osv. Kort sagt, vær den som foreslår!

Mer informasjon on "Vennskapelige treff"

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en bedre surfeopplevelse. Finn ut mer om hvordan vi bruker cookies og hvordan du kan endre innstillingene dine.