Skip navigation

Baumans leksjoner om kjærlighet : identifiser din type forhold

Siste oppdatering august 7, 2018 av Maiken

Kjærligheten har alltid hatt en viktig plass i livene våre gjennom århundrene. Men hvordan fungerer det i vårt forbrukersamfunn? Zygmunt Bauman var en polsk filosof som ble kjent for sine sosiale teorier om modernitet og forbruk.

På den ene siden har mulighetene våre blitt drastisk utvidet: den nye æraen med nettdating har åpnet dørene for kjærlighet og dating for mange mennesker. Det å møte andre single, finne kjærligheten og ha fantastiske dater har blitt en realitet for single mennesker over hele verden..

Men på den annen side argumenterer Bauman for at vårt forbrukersamfunn også presser oss til å bli mer avhengige og mer krevende.

Hva ønsker vi oss av kjærligheten og hvordan kan vi vite om forholdet vårt er basert på ærlig, ekte og ren kjærlighet?

Flytende kjærlighet og menneskenes dobbelthet: En følelsesmessig investering?

Bauman har noen tips for å forsøke å identifisere hva slags kjærlighetsforhold du er i.

Hans argumenter er basert på forbindelsen mellom modernitet, forbruk og kjærlighet. Vi lever uten tvil i et individualistisk samfunn der tilfredsstillelse blir målt gjennom eierskap. Så når kjærligheten blir det å eie noen, et spill om makt eller forførelse eller det å temme et annet menneske, er det da virkelig kjærlighet?

Vanskelig å svare på. Samfunnet utvikler seg, og det gjør også menneskene. Imidlertid kan vi si at selv det gamle, romantiske kjærlighetsidealet var basert på en form for eierskap: du måtte erobre hjertet, tankene og livet til din elskede.

Hvor oppretter man et seriøst treff på nett?

I våre dager er ikke forskjellen så stor, vi bare strever med å balansere vårt behov for trygghet og vårt ønske om frihet…men hvor passer kjærligheten inn i våre moderne identiteter?

Vi vil ha noe nytt og vi vil ha variasjon i kjærligheten, på samme måte som vi vil ha det fra våre telefoner eller våre klær. Som Bauman sier «forhold, i likhet med biler, burde få regelmessig service for å sikre at de fremdeles er i kjørbar stand».
Hvordan er tilstanden til forholdet ditt?

Et ekte, romantisk forhold eller et forhold for å unngå ensomhet

Det er et skremmende spørsmål som er verdt å tenke over… hva er det som virkelig kjennetegner forholdet ditt?

Hvis du vil vite om kjærlighetsforholdet først og fremst er forretningsmessig, eller om det, på den annen side, er av altruistisk karakter, er du allerede i ferd med å ta det første skrittet: du tenker over dine grunner til å elske en person eller å ha et forhold til en person.

Hvis du imidlertid ønsker å grave dypere, anbefaler vi at du analyserer dynamikken i forholdet: er det et likevektig forhold? Føler du deg avhengig? Er du redd for ensomheten? Forsøker du å gjøre forholdet bedre? Føler du at du eier partneren din?

Den beste veien mot sann og ekte kjærlighet er gjennom å oppdage… velkommen til vårt moderne, digitale samfunn.

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en bedre surfeopplevelse. Finn ut mer om hvordan vi bruker cookies og hvordan du kan endre innstillingene dine.