Skip navigation

Hemmeligheten for å holde på lysten i et langvarig forhold.

Siste oppdatering september 28, 2017

Vi snakker stadig om hvor holdbare ting er når det kommer til kjærlighet. Kan kjærligheten vare evig? Tåler lysten tidens tann i et seriøst forhold?

Esther Perel, som jobber profesjonelt med temaet relasjoner, forklarte på Ted Talk hva som er hemmeligheten bak langvarig lyst.

Hvis vi sier at forelskelse er relativt enkelt, og at bryllupsreisefasen er en av de mest intense og mest lidenskapelige periodene i forholdet, hva skjer når relasjonen har vart i flere år?

Hva skjer når kjærligheten vokser og tilpasser seg og rutinen begynner å synke inn … og lysten blir mindre og mindre til stede?

 

Dilemmaene i moderne kjærlighet

 

Når du er i et langsiktig forhold, betyr det i de fleste tilfellene at du tilbringer hver eneste dag sammen med partneren din. Dere skaper en rutine sammen, og den deler dere…

Rutiner kan være veldig hyggelige, det er en fin måte å organisere dagene på, og å dele en rutine kan faktisk være veldig romantisk.

Det romantiske i å vite at kjæresten din er der når du kommer hjem etter en lang dag, det romantiske i å møtes hver tirsdag for å gå og handle sammen…

Men problemet med rutinene er at de har en tendens til å etterlate lite rom for overraskelser, for opplevelser, for tiltrekning…

Som Perel sier, «attraksjon krever avstand», og det er akkurat denne avstanden dere ikke får når dere som par bor i rutinene deres.

Problemet er det hun kaller «dilemmaene i moderne kjærlighet». Vi vil ha en grenseoverskridende opplevelse i kjærligheten. Vi vil ha alt, sikkerheten, tryggheten, forutsigbarheten, sammen med nyhetsinteressen, mysteriet, eventyret, risikoen, det uventede.

Vi lever i individualistiske samfunn, og «lyst er blitt et sentrert konsept» i disse samfunnene. Mens kjærligheten skal dekke hvert eneste aspekt av livene våre, er lysten ment å skulle overraske, bryte rutinen, gi brennstoff til følelsene.

Resultatet? Som Perle hevder, «romantikken er inn i en lystkrise».

I så fall: Er alle langsiktige forhold dømt til å tappes for lyst?

Kan lysten komme tilbake?

Mysteriet med langvarig lyst

Ifølge Perle, som har intervjuet par om emnet, har folk en tendens til å synes at partneren er mest attraktiv når de ser på ham eller henne som en «selvstendig person, som en komplett helhet». Hvis rutine forener, er det nødvendig med separasjon for at lysten skal komme.

Ikke engang god intimitet garanterer for lyst … lyst «krever en forandring», det krever «at vi skaper plass for den vi elsker» og for oss selv.

Lystens mysterium ligger i overskridelsen der begjæret får rom.

Hva er de ulike følelsene når du elsker noen og begjærer noen andre?

Lyst er «et uttrykk for vår individualitet» mens kjærlighet er det motsatte. Hvordan kan vi forene begge behovene innenfor et forhold?

Ifølge Perel blir en relasjon som klarer å forene begge disse behovene, det som kalles et lidenskapelig ekteskap. Det blir et forhold som innen rutinen kan by på overskridelse og mysterium, en langsiktig relasjon der man vet hvordan man skal overleve i balansen mellom kjærlighet og lyst.

Og aller viktigst, hvis lysten er et uttrykk for vår individualitet, er det akkurat denne individualiteten hos partneren som blir attraktiv.

Det er nettopp hemmeligheten bak den lysten de fleste par opplever når de er borte fra hverandre: Lyst trenger plass, det trenger en «ny vei å gå»… Lysten ser på avstand hvor strålende og trygg partneren din er i et gitt øyeblikk … Lysten er aldri tapt, det må bare sees fra et nytt perspektiv

 

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en bedre surfeopplevelse. Finn ut mer om hvordan vi bruker cookies og hvordan du kan endre innstillingene dine.